909029.jpg
Pia kyseli lupiinin syksyväriä. Vasemmalla olevat vyyhdit ovat kaikki lupiinilla värjättyjä. Ylimmän olen joskus aikoinaan ostanut ja se on kuvassa mukana vain, jotta siihen voisi verrata alempia, selvästi samansävyisiä lankoja. Keskimmäisenä vasemmalla on valkoinen ja alempana harmaa suomenlampaan villa värjättyinä "syksylupiinilla". Itse keräsin lehtiä varsineen ja ne olivat uutta satoa; kasvaneet niittämisen jälkeen.
Keskimmäiset värit tulivat nokkosesta. Lanka on harmaata villaa ja rautaa laitettiin lopuksi jotta saatiin väri vihreämmäksi. Alempana keskellä on saman käsittelyn saaneet harmaa ja valkoinen Nalle-lanka.
Oikealla ylhäällä on harmaata ja sen alla valkoista villalankaa mesiangervolla värjättynä. Seuraavana on pietaryrtti-sipulinkuori-koivu-sekoitelmalla värjätty valkoinen lanka( tuli aivan ihanaa, vihreää, harmaaseen lankaan) ja alinna suopursu-kanervaa alunperin valkeana.
909032.jpg
Oranssiset sävyt saatiin krapilla. Vasemmalla jälkivärjäyksessä ollutta valkoista villaa, keskellä jälkiväri-Nallea. Alunperin valkoisena. Ja lopuksi harmaata ykkösvärjäyksen krappia.
Sininen on värjätty indigolla ja liemet keitteli Ulla-ope. Me vaan katseltiin ja ihmeteltiin sitten hapen vaikutusta värin muodostumiseen keiton jälkeen. Oma lankani oli harmaata Nallea. Olisittepa nähneet, kuinka kauniita siniharmaita sävyjä muut saivat valkoiseen ja harmaaseen villalankaan! Tekokuitua sisältävään Nalleen värit tarttuivat tummempina, kirkkaampina.

909036.jpg
Marja-aronia, kokenilli ja sinipuu jäivät minulta kokeilematta mutta tuommoisia viininpunertavia ja liilaan viittaavia sävyjä niistä saivat. Marja-aronia antoi reilusti väriä ja samalla satsilla värjättiin toinenkin kierros.

Sen opin, että koskaan ei voi varmaksi sanoa, millainen lopputulos kasviväreillä värjätessä tulee; siihen vaikuttavat kasvien määrä, keruuaika (kevät, kesä, syksy), langan määrä, -väri ja -koostumus!
Ja se on varma, että nämä kokeilut jatkuvat ensi kesänä, kunhan saan nämäkin neulottua...

Voi harmin paikka, kuinka pliisuilta nuo värit näyttävät kuvina. Teidän on tultava meille katsomaan tätä väriloistoa!