Oli pakko päästä kokeilemaan Lempäälässä Vilman luontoyrityksen luonnonmateriaalikurssilla opittua kuitupaperinvalmistustaitoa. Niinpä panin toppuluokkalaiset  hommiin tavoitteena tämmöinen tunnelmallinen omatekoisella olkipaperilla päällystetty lyhty.

269602.jpg

Viime viikolla keittelin valmiiksi padallisen askarteluolkisilppua. Mausteeksi lisäsin kidesoodaa pehmentämään keitosta. Lopuksi huuhtelin oljet valoverhosta ompelemassani pussukassa. Kätevä vaihtoehto suurelle siivilälle, jota minulla ei ole.

269594.jpg

Kirpparilöytö, sauvasekotin, sai kyytiä kun tein olkipirtelöitä. Aika pieniä eriä, reilusti vettä ja lyhyitä pyrähdyksiä niin kone kesti lähes savuamatta. Lopputulos muistutti raparperikiisseliä.

269595.jpg

Sitten paperia tekemään. Ihan samalla tekniikalla kun uusiopaperiakin. Jos massaa olisi ollut vähemmän, olisin voinut jatkaa sitä "tavallisella" uusiopaperimassalla (silputtua ja liotettua sanomalehtipaperia, esimerkiksi). Tällöin lopputulos värin suhteen ei olisi ollut noin kirkkaan keltainen. Kokeilua odottaa vielä kaislakurssilta kerätyt kaislanpätkät (ovat kuulemma aikaa kovaa materiaalia) ja osmankäämin lehtiosat...

269614.jpg269609.jpg269601.jpg

Paperit laitettiin valumaan ja kuivahtamaan sanomalehtipapereiden väliin hetkeksi.

Sitten irroitettiin kostea paperi varovasti kankaasta ja levitettiin liima lasipurkin päälle. Pyöräytys ja ylimääräisen paperin leikkaaminen pois. Tarvittaessa paikkailtiin tyhjiä kohtia poisleikatulla paperilla. Isojen purkkien ympäri ei tuo A5 kokoinen arkki riittänyt joten paikkailua tarvittiin.

Märän paperi kanssa taiteilu sujui oppilailta uskomattoman hyvin. Tietysti olisimme voineet antaa paperin kuivua mutta pelkästä oljesta tehty paperi ei ole kovin notkeaa joten sen olisi joutunut jokatapauksessa kastelemaan ennen lasipurkin päälle kieputtamista.

269616.jpg269620.jpg269621.jpg

Nyt purkit odottelevat vielä rautalangasta väännettäviä ripustuslenkkejä sekä viimeistelykäsittelyä vesiliimaseoksella. Käsittelyn tarkoitus on tehdä lyhdystä säänkestävämpi.

269624.jpg